Parisuhde – perhe-elämän ydin
Vastaanotollani istuu ensimmäistä lastaan odottava pariskunta ja kerron heille parisuhteen huollon tärkeydestä nyt, kun perheeseen on liittymässä kolmas jäsen. Yritän upottaa heihin pientä ajatusta asian tärkeydestä. Kannustan keskustelemaan aiheesta ja haistelen heidän ajatuksiaan. Puhutaan vanhemmuuden jakamisesta ja parisuhteen vaalimisesta. Monesti tuntuu kuin sanani kimpoilisivat huoneen seinistä jotenkin irrallisina. Ne eivät tavoita odotuksen huumassa olevia tulevia vanhempia. Kaikki fokus on tulevassa lapsessa.
”Kyllä se arki sitten alkaa sujua, kunhan vain pääsemme alkuun.”
”Lapsihan tulee osaksi meidän perhettämme ja oppii meidän tapoihimme, kyllä parisuhde säilyy.”
”Meidän parisuhteemme ei muutu. Kyllä me pärjäämme.”
Kyllä muuten muuttuu, aivan varmasti muuttuu, niin arki kuin parisuhdekin! Lapsi ottaa väistämättä paikan keskiössä ja parisuhde ei ole entisensä. Ja ei sillä, se saa muuttua ja sen kuuluukin muuttua. Lapsen kuuluukin tulla keskiöön ja vanhempien tuleekin virittäytyä lapsi-taajuudelle vastaamaan hänen tarpeisiinsa. Mutta parisuhdetta ei pidä unohtaa, eikä sen huoltamista. Vanhempien on hyvä olla keikkumassa muutoksen harjalla, eikä jäädä muutoksen aallon jyräämäksi. Ja jotta ei jää aallon alle tarvitaan luovuutta ja sitkeyttä ja sitä kuuluisaa tahtoa, pitää parisuhde hyvinvoivana arjen hyörinän keskellä.
Tälle asialle olisi hyvä laittaa pari ajatusta jo raskausaikana, pieni yhteinen keskusteluhetki olisi vielä parempi. Vauva-arki, se nimittäin, kun vie niin huomaamattomasti mennessään. Jos tähän mennessä on yhteistä aikaa vietetty elokuvissa, ravintolaillallisin, yhteisin koti-illoin kotisohvalla löhöillen tai urheilemalla yhdessä, on hyvä miettiä, mitä tulee tilalle, kun elokuviin ei lähdetäkään välttämättä tuosta vain tai ravintoillallista ei syödäkään enää kahdestaan. Muutosta ja arjenhaasteita tulee yleensä korostamaan myös se tosiasia, että toinen on pääasiassa kotona lapsen kanssa ja toinen käy työssä. Molemmissa on puolensa ja puolensa ja sitä toisen roolia on välillä vaikea ymmärtää. Muuttuneessa elämänrytmissä korostuvat arjen pienet hetket, kauniit sanat ja varmasti se sohvannurkassa vietetty halihetki, kun lapsi on nukahtanut. Muiden yhteisten menojen karsiutuessa toiselle osoitetut kauniit sanat ja hyväksyvät katseet saavat aivan uuden merkityksen.
Yritän itse lähestyä asiaa siitä näkökulmasta, että perhe voi hyvin, kun vanhempien parisuhde voi hyvin. Turvaamalla parisuhteen, turvaa myös koko perheen ja lasten hyvinvoinnin. Ja se parisuhde, se vaatii aina kaksi osapuolta huoltotoimiin, yksin se ei onnistu. Minun mielestäni tärkein huoltokeino on keskustelu. Kerro, pyydä, kysy ja kuuntele. Kukaan ei voi arvata toiveitasi tai tarpeitasi, etkä voi tietää toisen tarpeita kysymättä. Ja muista hymy ja halaus, väsymyksenkin keskellä. Ja se vanhemmuuden jakaminen, se on myös parisuhteen hoitoa.
Ihania parisuhdehetkiä kaikille lasta odottaville ja siinä lapsiarjessa hääriville!
Olipa Maiju hyvin kirjoitettu ja joka sana niin totta ☺️ Paljon ajatuksia, joita on hyvä ja välillä vähän pakkokin työstää pikkulapsi arjen keskellä, että paketti pysyy kasassa kaikinpuolin.
Kiitos Jenni! Vaikka kirjoitus onkin ajatuksissa kohdistettu siihen tilanteeseen, että perheeseen syntyy ensimmäinen lapsi, on samat asiat listalla pikkulapsiperheessä ja sittenkin, kun ne lapset on jo vähän isompia. Tsemppiä siis meille kaikille ja meidän kaikkien parisuhteille, olipa kysymys mistä kokoonpanosta ja ikäjakaumusta tahansa.