Tunnetko kehosi, kuuletko sen viestit?
Olin viime viikon lopulla Spinning Babies -koulutuksessa. Ja mitä tekee joukko kätilöitä, doulia ja äitiysfysioterapeutteja koulutuksen alussa? Tutkii lantion anatomiaa tunnustelemalla symfyysiään (häpyluun seutuaan) ja naureskelee, kuinka ehkä joku saattaa saada hiukan miellyttävämmän aamun tällä kevyellä sormipelillään. Tässä porukassa ei juuri häveliäisyyttä tunneta ja kouluttaja Jennifer Walkerin sanoja lainatakseni häpyluu-sanan käyttö on kiellettyä, ei siihen mitään häpeällistä ja häveliästä liity, puhumme siis jatkossa symfyysistä! Oikeasti siis tuon toiminnan tarkoituksena oli havainnollistaa itselle, miten lantion mitat käyttäytyvät eri asennoissa. Haluan jakaa tämän nyt teidän kanssanne.
Kokeilepa itse, aseta toinen käsi symfyysille ja toinen häntäluulle.
Seiso suorassa ja kiinnitä huomiota miltä etäisyys käsiesi välillä tuntuu, kumarru nyt eteenpäin, mitä tapahtuu mitalle?
Aivan, se suurenee huomattavasti. Eri ihmisillä toki eri verran, mutta muutos on selkeä. Katsokaa minun mittojani 13,5 cm vs 19cm!
Mietipä nyt, missä asennossa naiset synnyttävät? Edelleen ikävä kyllä paljolti sängyssä ja puoli-istuvassa asennossa. Miksi näin, vaikka edellinen testimme osoitti, että lantiossa on paljon enemmän tilaa lapselle etukumarassa tai konttausasennossa. Ja kuinka moni synnyttäjä on pohtinut tätä tästä näkökulmasta? Kulttuurisesti, miettikääpä, kuinka moni teistä on nähnyt elokuvan, jossa nainen synnyttää asennossa, johon itse on hakeutunut, kontallaan, etukumarassa tai pystyssä, mieheensä tukeutuen ja hänen tuestaan voimaa ammentaen? No entä kuinka moni on nähnyt elokuvan, jossa synnytetään ensiapuolosuhteissa, puoli-istuvassa asennossa, kiljuen ja kirkuen, räikeissä valoissa, hämmentyneen isän seisoessa kauempana pelkäämässä pyörtymistä? Minkä viestin nämä meille kertovat?
Oma keho ja sen tuntemus on raskaana olevalle ja synnyttäjällä tärkeitä asioita. Kun tuntee kehonsa ja osaa lukea sen viestejä, saa kehostaan upeasti voimaa mm. synnytykseen. Naisen keho on tehty synnyttämään, kehomme osaa sen, kun annamme sille mahdollisuuden. Mutta kehoa pitää kuulla ja sitä kannattaa aktiivisesti opetella kuuntelemaan. Konkretisoiden, jos synnyttäessäsi sinulle tulee olo, että haluaisit käydä konttausasentoon, todennäköisesti kyseessä on kehosi tapa viestiä sinulle, että juuri se on sitä, mitä synnytys tarvitsee edetäkseen. Jotta osaat tietoisesti tunnistaa tämän viestin, sinun tulee olla virittäytynyt kehosi aaltopituudelle ja luottaa sen antamiin vinkkeihin. Käännyt siis rohkeasti itseesi päin ja kuulostele ja tutkiskele, millaisia viestejä se sinulle kertoo! Kehosi on kaunis, voimakas ja erinomaisen taitava!